Tuinreis Normandië 2018

Met een propvolle bus mensen allen behept met het tuinvirus  gaat de reis naar Frankrijk, Normandië.  Beetje opwinding is er wel te bespeuren: wat gaan we allemaal zien? Altijd weer spannend. De eerste tuin is een echte liefhebberstuin in Cassel op de grens van België en Frankrijk, Jardin du Mont Recollets/Wouwenberghof, een fraaie Renaissance tuin gelegen op een heuvel met veel buxus en taxus, er zijn verschillende tuinen gecreëerd met overal mooie doorkijkjes, opvallend zijn de hekjes gemaakt van takken, oogt heel natuurlijk een heerlijke tuin om door te lopen er is veel te zien. In deze tuin wordt voor ons een overdadige  lunch verzorgd, alles is even lekker de gerechten worden smaakvol geserveerd, lekker wijntje erbij we komen niets tekort. Na bezichtiging van de tuin en het genot van de lunch gaat het verder naar ons einddoel: Hotel de Casino in Saint-Vallery-en-Caux, een aardig hotel met uitzicht op de haven waar jammer genoeg niet veel te doen is.

Giverny, tuin van Claude Monet, Rouen.

Vertrek vroeg in de morgen naar Giverny. Het is heerlijk weer, prima om een tuin te bezoeken. De meest bekende tuin van Frankrijk trekt veel bezoekers hetgeen betekend dat je in file door de tuin gaat wat wel een beetje jammer is. Een bonte mengeling van  kleuren komen op je af in de tuin, de tuin is nog steeds in ontwikkeling er wordt druk gewerkt in de tuin overal worden eenjarige tussen geplant die zorgen voor kleur waar andere planten hun bloei al hebben gehad. We nemen ook een kijkje in het huis, ook daar een file doorheen. Het mooist vind ik de vijvertuin aan de andere kant van de weg te bereiken met een tunneltje, die straalt ondanks de drukte een enorme rust uit. De bekende waterlelies staan in volle bloei. Na een wandeling door Giverny gaan we verder naar Rouen. Onderweg veel vlasvelden helaas nog niet helemaal op kleur, het lijken soms op waterpartijen.  Rouen is een mooie oude stad met veel vakwerk gevels. We bezoeken de kathedraal, Nemen een kijkje in het kerkje van Jeanne D’arc en genieten op een terras van een drankje en de zon, een heerlijke middag. Op de terugweg naar het hotel worden we gewezen op de rieten daken waar op de nok Irissen groeien bedoeld om het regenwater te absorberen, beetje vreemd gezicht zo’n rommelig randje op je dak. Na het diner nemen we een kijkje buiten de haven en genieten van een prachtige zonsondergang.

Varengeville-sur-Mer, Grigneuseville.

In Varengeville-sur-Mer bezoeken we landgoed Les Bois de Moutiers dat ligt pal aan de kust. We nemen een kijkje in huis en tuin. Het huis staat sereen in het decor van de prachtige tuin met aan de achterzijde een uitzicht op de oceaan, vanwege dat uitzicht speciaal op die plek gebouwd. We worden alleraardigst ontvangen door de kleindochter van de bouwer van het huis, zij is ongeveer 80 en verzorgt de rondleiding door het prachtige huis, ruimtes zijn voorzien van de juiste afmetingen, de uitzichten betoverend. De tuin doen we op eigen gelegenheid, rondom het huis zijn goed gevulde borders gecreëerd met rozen en vaste planten een lust voor het oog, verder van huis een woodland beplanting met bijzondere Rododendrons en zeldzame bomen. Het is hier genieten. Hierna bezoeken we nog een mooi kerkje waar net een doop aan de gang is. Ook hier een mooi uitzicht. Dan op weg naar de lunch, die gaat een beetje de mist in, hetgeen de bedoeling was is gesloten, een restaurant is geen optie die zijn niet berekend op een volle bus en zitten meestal ook vol. Dus wordt het een zoektocht op eigen gelegenheid, wij kiezen het verkeerde terras, we worden niet geholpen dus stappen maar op en doen het met een cracker. Op naar Grigneuseville voor bezoek aan tuin Agapanthe, een bijzondere tuin met geen andere te vergelijken, een wirwar van paadjes leidt ons van de ene verrassing in de andere, er is zelfs een openlucht concertzaal met onder de stoeltjes lavendel. Hier waren de meningen nogal verdeeld over wel of niet te vol in de tuin, tja, smaken verschillen. Tussen de beplanting fraaie ornamenten, vijvertjes, beekjes sijpelen overal tussendoor, de ah ’s en oh ’s zijn niet van de lucht. Een beetje irritatie was er wel, er liep een groep hoveniers ook op tuinreis die nogal op onze hielen liepen en in de weg stonden zodat we geen foto’s konden maken. Gelukkig gingen zij er nogal snel doorheen. En of het nog niet genoeg is, is er aan de overkant van de weg nog een tuin, aangelegd door de heer des huizes die wilde zelf ook wel een tuin. Ook deze tuin is mooi maar niet de mooiste die we hebben gezien.

Bosc Roger sur Buchy,  Montmain, Auzouville surRy.

Langst kleurige vlasvelden bereiken we Bosc Roger sur Buchy daar bezoeken we Jardin Valerianes, een mooie cottage tuin die zo afkomstig zou kunnenzijn uit Engeland, hierin spelen vaste planten ondersteund door heesters , rozen en bomen de hoofdrol, alles zorgvuldig geplant en onderhouden. Ook hier aan de andere kant van de weg nog een tuin, ook van de echtgenoot, een groenvoorziener maar vooral liefhebber met een grote collectie planten Hydrangea, Clerodendrum en vele andere soorten waarvan wij nog nooit hebben gehoord. We rijden door naar Montmain, tuin Jardin d’Angelique. Hier krijgen we eerst de lunch die bestaat uit verschillende salades en een fles cider mag hier niet ontbreken, een erg leuke locatie. Deze tuin is aangelegd als herinnering aan een overleden dochter. Alle inspanningen hebben geleid tot een heel romantische tuin met een weelderige beplanting met o.a. veel rozen.  Veel hoekjes met bankjes van smeedijzer en bogen, waterloopjes en veel beelden, een plaatje. Tuin 3 Jardin Plume viel ons tegen, we hadden al teveel moois gezien en dan is een tuin met voornamelijk gras niet meer zo aantrekkelijk. Er was hier ook een soort van tuinfair, niet echt spectaculair de planten die je kon kopen waren belachelijk duur, bovendien is alles ook in Nederland verkrijgbaar.

Miromesnil, Morvillers Saint Saturnin.

Vandaag gaan de koffers weer in de bus en gaan we de laatste tuinen bekijken. Als eerste bezoeken we Chateau de Miromesnil, hier werd ooit Guy de Maupassant geboren, hij bleef hier niet lang het was vooral vanwege het aanzien, zeggen dat je op een kasteel bent geboren heeft wel wat. Het kasteel is heel langgerekt maar ondiep, alles voor vertoon en uiterlijk. Aan de voorkant grind en aan de achterkant voornamelijk kunstig gemaaid gras. Het pronkstuk is de  ommuurde moestuin, een lust voor het oog, fraai beplant met een mengeling van bloemen, fruit en groenten echt klasse. Je wil meteen thuis aan de slag gaan. In de tweede tuin: Chateau de Digeon worden we welkom geheten door een Belgs sprekende gastvrouw, Op dit kasteel staat voor ons de lunch klaar in de vorm van een buffet, op tafel weer de cider en wijn, alweer een feestje. Ook hier prachtige tuinen met als eyecatcher de moestuin geheel ommuurd met daaromheen borders met afwisselende beplanting. Binnen de hagen van de moestuin een verdeling van paden met buxus en een grote hoeveelheid groente en bloemen. Een prachtige tuin. We worden uitgezwaaid door de kasteel heer, rest ons de thuisreis met veel indrukken om over na te praten.