november

 

2021

Tijdens het opruimen van de tuin komt het besef dat het tuinjaar er weer bijna opzit. Het is lang zacht weer geweest dan heb je nog niet zo in de gaten dat het tuinseizoen op zijn eind loopt, hoewel voor mij het seizoen jaarrond doorgaat. De gekiemde tuinbonen zijn gepland, knoflook komt net boven de grond piepen, veldsla wordt alweer gegeten, er staan nog winterwortels, prei en andijvie. Dit jaar een proef gedaan met zaai ui, een deel op de tuin gezaaid en een deel op een zaaiplateau, die op het zaaiplateau zijn na uitplanting mooie uien geworden degene die op de tuin zijn gezaaid bleven klein ik heb ze wel geoogst en gedroogd en nu geplant als winterui ik ben reuze benieuwd wat dat gaat worden. 

2020

November begint warm en miezerig. Mijn laatste worstpompoen is spontaan naar beneden gevallen en daarbij gebroken, dat wordt soep koken. Wat is tuinieren eigenlijk toch een raar iets: je stopt zaden in de grond en er groeit iets uit wat je voor een groot deel kan eten, er blijft ook een deel over wat je niet eet en dat stoppen we terug de grond in,  goed voor de grond zeggen we dan, het komt erop neer dat de tuin ook mee-eet van het geen de tuin produceert. 2 november wordt het weerrecord gebroken met 19.6 gr. de warmste 2 nov. ooit de temperatuur is lekker de regen erbij wat minder. November blijft warm we hebben steeds temperaturen boven de 10 graden dit is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar wel aangenaam om in de tuin te werken want werk is er nog steeds. Ik geniet van de heerlijke veldsla die er prachtig bijstaat deels onder vliesdoek en deels onder gaatjesplastic, valt er ook geen eikenblad op. De tuinbonen zijn ook weer aan de aarde toevertrouwd nu maar hopen dat ze gaan groeien en goed de winter doorkomen.

 

 

2019

Op een november is het een totaal andere dag dan gisteren. De dag start met miezerregen en tussendoor vallen er stevige buien, niet fijn want het is de dag van de champignon mest dat is op zich al een zware klus maar nu extra zwaar. Gelukkig krijg ik hulp van een paar medetuinders die een karretje mest over het gaas kiepen, met de kruiwagen op en neer lopen lukt me niet meer, teveel rugproblemen. Tussen de buien door de mest over het land verdeeld, wat wortels geoogst en nog wat groen geknipt en over het land gestrooid. Op plaatsen waar een paar weken eerder groen geknipt en gestrooid is ontstaat er al een rijk bodemleven allerlei diertjes zijn druk doende om mijn groenafval tot rijke compost te verwerken. De dagen zijn vooral nat en miezerig niet fijn om in de natte zooi te werken. Tijd om in huis wat te gaan rommelen, met de kerst in aantocht is er weer van alles te doen te beginnen met kransen draaien voor op de tuintafel, ook weer leuke klusjes, en ja ik zal het maar verklappen: dankzij het weer staat de kerstboom al en geniet ik s'avonds van de lichtjes. November blijft vooral nat, niet fijn om buiten te werken het is totaal ander weer dan vorig jaar.

 

 

2018

Ook in november worden de weer records verbroken. De eerste week is het erg zacht, je weet dat het november is, desondanks sta ik in m'n hemd te zweten of het hartje zomer is. Niet dat ik dat erg vind hoor integendeel het is heerlijk. Alles is erg droog dus haal ik alle vaste planten uit de grond om alles goed schoon te maken en goede delen van de planten terug te zetten. Dat klusje gaat nu veel makkelijker dan in het voorjaar als alles loodzwaar is van het nat. Moet alleen meteen wel flink water geven nu. Dit jaar voor het eerst tuinbonen in de grond gestopt, ik had nog wat over dus maar eens kijken wat dat gaat doen. Ik heb twee rijtjes gezet, heb er wel insectengaas over gedaan niet dat er nog veel rondvliegt maar meer om het overwaaiend eikenblad weg te houden het is zo'n gefrunnik om dat er tussenuit te halen. Ik heb er wel een muizenklem naast gezet want je weet maar nooit, het is niet de eerste keer dat de tuinbonen "opgemuist" zijn. Half nov. draait het weer om en krijgen we wat koude nachten met een beetje nachtvorst. Ik ben dan mooi op tijd klaar met de klus, ik kan bij wijze van spreken nu met een boek op de bank. Helaas zit dat niet in mijn natuur, ik ben liever actief. 

 

2014

5nov. op een rustige herfstmiddag kom ik op de tuin en zie tot mijn verbazing dat flappie heerlijk heeft zitten knagen aan de knolselderij waarvan ik had bedacht dat hij lekker zou smaken in de erwtensoep, het konijn lust hem dus wel rauw, kortom alweer een teleurstelling.

Ik moet er maar eens over nadenken wat we volgend jaar allemaal moeten doen om zelf ook wat te eten te hebben, alleen hoog gaas is niet genoeg, die konijnen zijn topatleten daar springen ze zo overheen. 11 nov. Het is nog steeds heerlijk weer. Op de tuin zie ik dat er driftig is gegraven tussen de pastinaken dat kan maar een ding betekenen: er zit een konijnenhol. Ik probeer de pijp zo goed mogelijk dicht te maken en gooi een net over het vak. De volgende dag ga ik weer even kontroleren en zie bij aankomst nog net een kanjer van een flapoor wegschieten. Mijn net heeft niet geholpen, het beest is gewoon tussen de buxus doorgegaan en heeft weer zijn pijp open gemaakt. Nu kiep ik er even een paar gieters water in en maak het weer dicht, het net trek ik door tot aan de grond en leg het vast met stenen kijken wat er nu gebeurd.

2013

 De eerste week van november valt er ontzettend veel regen, er wordt dus niet veel getuinierd. De werkzaamheden bestaan uit snel tussen een paar buien door wat wortels of wat prei halen. 10 nov. wordt er  vorst aan de grond voorspeld, snel even wat vliesdoek over de andijvie gaan trekken en meteen een krop meenemen voor de stamppot. Als we op de tuin komen belanden we eerst in een fikse hagelbui. Het weer is verre van aangenaam dus na gedane arbeid weer snel naar huis. Verder valt er weinig te vertellen in nov. alleen om wat veldsla of andijvie te oogsten komen we nog op de tuin. Maandag 18 nov. het is droog en later in de week wordt nachtvorst voorspeld dus ga ik nog snel even wat andijvie halen. De wandelschoenen aan en de rugzak op en lekker even stappen. Meteen nog winterwortel en prei meegenomen dus met een biologisch groentepakket naar huis.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb