2021

Oktober begint koud en nat een herfststorm maakt meteen een einde aan mijn mooie dahlia pracht, dit is een seintje dat ik de knollen uit de grond moet halen, het grote ruimen begint. Dit jaar mooie worst pompoenen geoogst. De eerste andijvie is al tot stamppot verwerkt en de veldsla roept ook al: pluk mij. Rode kool is dit jaar wat tegengevallen een paar kleine kooltjes een groot verschil met vorig jaar toen was een kool voldoende voor de hele winter. De buitentomaten hebben het heel goed gedaan onder mijn met gaas en plastic gefabriceerd afdak. Peper en paprika streden samen wie de meest opbrengst kon fabriceren, ik krijg het niet aangegeten.

 

2020

De eerste week van oktober valt alle regen die we in de zomer tekort zijn gekomen, prima voor de tuin, voor de tuinier iets minder. Alles is zo nat niet bepaald een pretje om te werken. Tussen de buien door wat oogsten en opruimen, tuinbonen groeien weelderig door de courgette heeft er ook nog steeds zin in, de dahlia's zien heel triestig uit, de herfstasters laten zich door de regen niet uit het veld slaan zij blijven hun kleuren showen. De veldsla groeit lekker door met de regen evenals de andijvie waarvan ik nu royaal kan oogsten en een heerlijk herfst stamppotje maken. De paksoi doet het geweldig goed, beter dan in de zomer dus in het vervolg laat zaaien. De venkel maakt mij nieuwsgierig: zou die blijven doorgroeien of ter aarde storten als het kouder wordt, dit is ook een experiment, met de grote hitte in de zomer is alles doorgeschoten ik heb al wel venkelzaden geoogst voor gebruik in de keuken. de ruimte waar de knoflook moet komen is al ingetekend en ook voor de tuinbonen is een plaatsje vrijgemaakt. De prei staat er dit jaar nog goed bij, vorig jaar zat er een beestje in nu heb ik er al van gegeten. De laatste dag van oktober worden we weer getrakteerd op een flinke portie champignonmest oftewel de jaarlijkse strondrace. Een vriendelijke mede tuinder is bereid om een kar mest over mijn omheining te kiepen, vanwege mijn rugblessure krijg ik het met de kruiwagen niet meer gedaan. Het is heerlijk weer maar er wordt regen voorspeld dus wil ik zo snel mogelijk de mest over de tuin verspreiden, als heel die hoop nat wordt dan wordt het alleen maar zwaarder. Met emmertjes scheppen en op en neer lopen ben ik eer het middag is gesloopt, ik neem me voor om dit niet meer te doen de rest van de dag heb ik nodig om weer te herstellen.

 

2019

Het is dit jaar in oktober totaal ander weer dan vorig jaar, temperaturen wisselen erg en er valt ontzettend veel regen. Dat betekend wel dat het tuinruimen dit jaar niet zo vlotjes verloopt. De dahlia's hebben het goed gedaan helaas door de vele regen van de laatste weken is het nu snot, tijd om te ruimen. Ik doe maar weer eens een poging om alle knollen van een label te voorzien zodat ik volgend jaar weet welke kleur het is. Vanwege de ban op de plastic tasjes krijg je nu overal papieren tasjes: tijd voor een experiment, dahlia's in een krantje en dan in een tasje  daar kan dan ook nog de kleur of naam op gezet. 18-10 heb ik de rode kool geoogst, nog nooit zulke mooie kolen gehad, ze stonden wel zowat in de pure champignon mest dat heeft dus wel goed gewerkt. Een roodborst houd nauwlettend in de gaten wat ik aan het doen ben, die kleine kraaloogjes zien elk insectje of beestje wat boven de grond komt, zo heeft hij een heerlijk feestmaaltje ondertussen zit hij heel tevreden zachte geluidjes te produceren en lijkt het of hij een heel verhaal zit te vertellen. Wel gezellig.  25 - 10, De laatste dagen is het aangenaam zacht weer heerlijk om in de tuin bezig te zijn hoewel mijn rug het niet zo heerlijk vind. Even flink ruimen, bonenstaken opgeruimd al het groen kort geknipt over het land gestrooid evenals het groen van de pompoenen. Meteen wat kalk erover gestrooid. Er valt nog steeds te oogsten, vandaag bestaat de buit uit: wortels, courgette, spitskool, puntpaprika en pepers die thuis nog wat moeten nakleuren en wat ondermaatse fles pompoentjes die veel te laat aan de plant kwamen. Met een goed gevulde fietstas ga ik naar huis vanavond wordt het een kleurrijke roerbak, smullen. 31 oktober, het eerste nachtvorstje van het jaar velt de afrikanen en de laatste Dahlia's, de andijvie zit onder gaasdoek en ziet er nog redelijk uit kijken hoe het er over een paar dagen uitziet. Overdag is het lekker zonnig weer nog snel wat geruimd. Morgen komt de mest, dan is het prettig dat het meteen over de tuin kan.

 

 

2018

En dan is het weer oktober, na een paar herfstige dagen is het toch weer aangenaam weer geworden, ideaal om verder te gaan met "tuinruimen". De laatste boontjes hebben wel een tikje gehad van een vroeg vleugje vorst, maar kijken wat het gaat doen weghalen kan later nog. Het stukje tuin waar de knoflook moet komen is schoongemaakt en een beetje bemest gereed om in te planten dat doe ik op 5 oktober. Ondertussen ook een begin gemaakt met de plantenrand, planten eruit oude stukken weg en nieuwe loten terugzetten. Altijd weer een klus waarbij je ontzettend veel worteltroep overhoud, het ruimt wel lekker op en het scheelt weer in het voorjaar. De afrikanen zijn allemaal opgeruimd, fijngeknipt en over het land gestrooid bij gelegenheid ff onderspitten. Met een flinke rode spitskool keer ik huiswaarts. weer een paar dagen te eten. 11 okt. nog steeds met de planten in de weer. Na een paar frisse dagen en nog frissere nachten beleven we weer zomerse temperaturen, was het smorgens 3 graden overdag gaat het weer over de 20, ongekend. Een koude nacht heeft er voor gezorgd dat de laatste boontjes er allerbelabberdst bijstaan. Dankzij de zon overdag krijgen de laatste paprika's nog wat kleur, de flower sprouts worden niet echt de roosjes die op de foto stonden maar de smaak is erg goed. Ondanks dat ik aan het ruimen ben wordt de puinhoop alsmaar groter op m'n landgoed, tijd dat het groen wordt afgevoerd. Ondertussen kleurt de natuur, bomen showen hun prachtige herfstkleuren, de kleurige asters stralen je tegemoet, het is genieten buiten. 23 oktober, alle weerrecords zijn deze maand weer verbroken het is gewoon zomers weer, lekker buiten eten geen zin om naar binnen te gaan en vooral veel tuinarbeid verrichten. De boontjes zijn ondanks de aantasting door een vroeg vorst nachtje nog lekker doorgegroeid ik kan nog voor twee keer eten oogsten en ze smaken heerlijk. Ook de spitskooltjes staan er prima bij maar eerst de laatste rode spitskool nuttigen. De dahlia's gaan ook de grond uit die maken plaats voor de mest. Dit jaar maar weer eens goed mesten want het wordt erg zanderig, de grond is zo droog dat het stuift als ik de knollen uit de grond trek. Vrijdag 26 okt. slaat het weer om, s'middags begint het te regenen en dat duurt tot zaterdag middag, heerlijk voor de tuin, iets minder fijn voor de mens, regen zijn we snel beu. op zondag staat er een koude noordoosten wind, het voelt aan alsof het vriest dat is toch even wennen.

 

 

 

2016

9-10 Eindelijk weer eens even aan gedacht om een tuinbabbeltje te plaatsen. Mijn "vrije tijd" wordt voor een groot deel opgeslokt door het werk in de tuin. Niet dat ik dat erg vind maar de rest lijd er wel onder heb ik het idee. Het is nog steeds erg aangenaam weer al worden de nachten nu wel wat frisser. Op de tuin is een kaalslag aan de gang, al wat geoogst kan worden wordt geoogst, de merels snoepen van de laatste druiven en vliegen luid kwekkend weg als ik eraan kom zodat ik telkens een meter de lucht in spring van schrik. De dahlia's zijn gerooid en zitten in de winterberging, gewoon in een bananendoos dus, nu was alles nog droog dus haast was geboden, met natte kluiten heb je veel meer werk en die moeten eerst drogen voor ze de doos ingaan. Het is wel een klus die de rug laat protesteren, ik heb het in drie dagen verdeeld anders kom ik niet meer overeind. De hele tuin is kurkdroog het moet heel wat regenen wil het weer wat vochtig worden. In het door mijzelf in elkaar geknutselde tomaten tunneltje heb ik eerst flink wat water laten lopen, daarna de grond verrijkt met mestkorrels en er vervolgens rucola en veldsla  ingezaaid, maar kijken wat het wordt. De rucola kiemt al na een paar dagen, veldsla duurt wat langer. Thuis wacht de rode kool al om onder handen genomen te worden. Ook ligt er een flinke pompoen te wachten om de soep in te gaan en van de laatste druiven wil ik nog een lekkere gelei maken voor over de taart. De eerst worteltjes taart is ook alweer gebakken en vond gretig aftrek. De muizen klem doet weer goeie dienst, na een paar flinke jongens zitten er nu vooral kleine grijzen spitsmuisjes, ze zijn wel schattig hoor maar niet als ze aan de wortels gaan knagen. 

Een dag later op 10-10, fiets ik thuis weg met een waterig zonnetje dat door de mist heen probeert te komen. Buiten de stad wordt het steeds mistiger, koeien liggen geblurd in het weiland, wandelaars doemen op als spoken in de nevel kortom je kunt geen hand voor ogen zien, nu houd ik nooit geen hand voor mijn ogen als ik op de fiets zit dus is mijn zicht zover het reikt vandaag. Eigenlijk is het een prachtige ochtend, echt herfstig met die nevels en een zon die noest probeert door de nevels heen te breken. Het doel van vandaag is om flink op te ruimen, ik gooi graag mijn afgeknipte troep op het pad, laat het een paar dagen inklinken zodat het niet meer zoveel is. een flink gat graven, de troep erin en zand erover, na een paar maanden zie je er geen sprietje meer van terug. Nog net op tijd denk ik eraan om wat groente mee te nemen als ik naar huis ga, het wordt een mooie zachte krulandijvie. zal weer smaken vanavond.

19-10, Er is wat regen gevallen maar niet genoeg om de grond vochtig te krijgen slechts het bovenste laagje oogt vochtig. Mijn plan was om het dahlia afval onder te werken, bij de eerste spade in de grond stuift het enorm het is gewoon gortdroog. Voor de komende dagen wordt wel regen voorspeld dus ik blijf hoop houden dat het goed komt. De natuur slaat na een paar koude nachten op hol wat de kleuren betreft, ineens hebben bomen en struiken een ander kleed aan, even van genieten voordat we alles op een hoop moeten vegen en weer tegen de kale takken aankijken alhoewel een kale boomkruin vaak mooier is dan wanneer er lelijk blad aanzit. Ondertussen zingen de mezen alsof het voorjaar is, een raar contrast met de vele spinnenwebben die schitteren in de zon. 28 oktober beleven we de jaarlijkse mestrace. Het is een sombere dag met een aangename temperatuur om buiten te werken. Er wordt weer met 'man en macht' (aanhangwagen) gewerkt om de grote bult champignonmest op de tuinen te krijgen. Voor degene die vooraan een tuin hebben een makkie en degene die verder naar achteren op het complex zitten een zware strijd, voor mij dus maar ik krui dapper door. Het lukt me niet om alles in een keer te doen dus morgen verder. Op zaterdag werpt de zon zijn nevelige stralen door de bomen, een prachtig gezicht, wat is het dan weer heerlijk om vroeg op de tuin te zijn. Temperatuur bereikt de laatste dagen van oktober makkelijk de 16 gr. echt genieten.  

 

 

 

2014

Met het natte, gure novenber weer in het voorruitzicht is het heerlijk om begin oktober nog even van een paar heerlijke zonnige dagen te genieten. Zittend op een stoeltje in de zon genieten van een vogelconcert de ogen even sluiten voor al het werk wat nog moet worden gedaan. Voor het weer omslaat neem ik nog een flinkke bos bloemen mee naar huis het zal wel ongeveer de laatste zijn alles raakt uitgebloeid. Nog even en dan moeten de dhalias eruit. Dat konijnen kieskeurig zijn is me nu wel duidelijk, een krop sla die op de grond ligt laten ze liggen, ze eten er liever een die nog stevig met zijn wortels in de grond staat. Het is hier nog steeds luilekkerland voor die flaporen, ik zou er graag een gekonfijt boutje van maken.  8 okt. De bladeren vallen, de temperatuur daalt, het wordt al vroeg donker: het is herfst. De tuin trekt het herfstkleed aan, zaaddozen barsten open, de laatste bloemen verwelken en slechts de wintergroenten wachten in de grond tot ze aan de beurt zijn om de pan in te gaan en op ons bord belanden. Als het weer het toelaat dan kunnen we nog lekker ruimen voordat de mest komt. 14 okt, een miezerige herfstdag doet mij in de keuken belanden om een rode kool te slachten.  Eigenlijk heb ik geen zin om die hele kool fijn te gaan staan snijden terwijl er ergens in een verloren hoekje in een keukenkastje een klein keukenmaschineachtig iets moet staan, opzoek dus. Nadat ik het handige apparaat heb gevonden inclusief de gebruiksaanwijzing besteed ik eerst een paar minuten tijd om te lezen hoe het werkt (lang niet gebruikt) dan pan klaarzetten, recept opzoeken en aan de slag. In een mum van tijd gaat de kool er doorheen, wordt de keuken een puinhoop en uiteindelijk mijn handige apparaat stuk, dat wil zeggen er zit een scheur naast het snijmes, niets meer mee te beginnen. Leuk zo'n klein apparaatje om een appel te schredderen, voor een rode kool is het niet echt geschikt. Toch maar eens overwegen om een echte keukenmachine aan te schaffen. De rode kool was wel lekker. 15 okt. een zonnige herfstdag met vrolijk fluitende vogels, even tijd om te genieten op de tuin, dacht ik. Tijdens mijn inspectie rondje ontdekte ik een slakjes leger op het phloxenblad, meteen in de aanval dan maar, deze 100 slakjes eten zich niet meer groter. Er blijven er vast nog wel 100 over voor de sla van volgend jaar, al moeten ze wel strijden tegen de konijnen. 15 okt. Na een nacht met veel regen is de tuin te nat om er in te werken. Een uitgeleze dag om de pompoen aan te pakken voordat hij instort, het kan zomaar zijn dat er de schimmel op staat en dan moet ik hem weggooien. Een flinke pan soep en een paar kg puree voor cake en taart is het resultaat van een ochtendje noeste keukenarbeid. 18 oktober wordt de warmste sinds 1921. Mooie temperatuur om de dhalia's uit de grond te halen een hele klus maar ik heb hem geklaard de dozen staan weer gestapeld tot maart volgend jaar. Het was echt genieten op de tuin met dit weer. 21 oktober trekt er een storm over het land en brengt onze bonenruiter ten val, verder blijft alles overeind. Er valt veel regen, mooi op tijd de dahlia's eruit gehaald. Maandag 27 okt. het is een prachtige dag, lekker in het zonnetje klussen op de tuin, dat wil zeggen:puin ruimen, na een paar uurtjes werk ligt het grootste gedeelte er mooi bij, zijn de knofloken gepland en hier en daar wat tulpebolletjes in de grond gestopt. Zo en nu wachten tot de keukenhof in bloei komt. Het aspergeloof is ook afgeknipt, de kiwi flink gekortwiekt, opgeruimd staat netjes. Als de rug begint te protesteren is het tijd om naar huis te gaan. Donderdag 30 oktober, vandaag de jaarlijkse mestrace. Gelukkig zit het weer mee, na twee kruiwagens loopt de temperatuur aardig op, de bril afzetten, door het zweten glijd dat ding steeds op het puntje van mijn neus, vest uit en in zomerse outfit lekker verder kruien. Gelukkig krijg ik wat hulp anders zou ik het niet redden. Op de tuin heb ik alles op een hoop gestort zodat ik het later op een geschikt tijdstip kan gaan verdelen over het land. Het is niet echt druk dit jaar, waarschijnlijk komen de meeste pas in de middag. Voor het avondeten neem ik lekkere veldsla mee. Dit jaar prachtige veldsla, ik had hem in de gaastunnel gezaaid waar de kolen hebben gestaan.

 

 

2013

De eerste week is het rustig herfstweer smorgens is de wereld in nevels gehuld en als de zon erdoor komt lijkt het bijna zomer, heerlijk weer om in de tuin te werken. De laatste pompoenen worden geoogst, de courgette blijft doorgaan met courgettes produceren, mooie slanke courgettes haal ik eraf. We plukken de laatste druiven die zijn nu heerlijk gerijpt en lekker zoet. Wat opvalt is dat er geen wespen meer opzitten dus geen gevaar voor een wespensteek. Uitgebloeide planten afknippen, het knipsel over de planten als winterdek.   Zaterdag 19 oktober is het heerlijk weer, mooie dag om de dhalias uit de grond te halen en in bananendozen doen om te bewaren. De dubbele knollen weer weggegeven. De rode kool is ook geoogst en de gaastunnels zijn opgeruimd.  Aspergeplanten 10 cm. boven de grond afgeknipt en het loof mee naar huis genomen, dat kan in de kliko. Nu is het wachten op de mest. 22 okt. Vanmorgen vol goede moed aan een kweepeer avontuur begonnen, had er gekregen van mijn overbuurvrouw op de tuin. Ik allerlei recepten opgezocht, gelei suiker aangeschaft, flink doorgegeten om wat potten leeg te krijgen, keukenapparaat uit de kast getrokken, lang niet gebruikt dus gebruiksaanwijzing erbij, jaja ik wilde goed voorbereid zijn, grote pan klaargezet, geleisuiker erin, vanillesuiker en kaneel erbij, kweeperen goed schoongeschrobt want zij hebben een viltlaagje op de schil en wat denk je: ze zijn allemaal bruin van binnen op een na en net die ene had ik al geschredderd in de keukenmaschien, lekker alles vuil en nog niks de rest kon ik weggooien. Daar stond dan mijn pan met suiker, duidelijk verkeerde volgorde gehanteerd. Nou had ik in de vriezer nog fruit voor een jam-sessie dus dat maar snel in de pan gekwakt want ook de potjes stonden al klaar, en alsnog jam gemaakt met die ene kweepeer en de rest van het fruit. Ik denk dat het een stevig jammetje is geworden. Alleen weet ik nu nog steeds niet hoe kweepeer smaakt. 24 oktober is het zover we kunnen mest kruien. Zwaar klusje maar toch heb ik er zin in, even testen wat ik weer aankan. Het is een prachtige dag als we naar de tuin fietsen doen de zonnestralen de dauw op de velden verdampen. Al snel is de temperatuur heel aangenaam,  na een paar kruiwagens mest gaat de trui al snel uit, veel te warm. Het is druk vooral met vrouwen, vrouwpower op de tuin haha. Als ik met een volle kruiwagen loop en mijn wiel loopt eraf lig ik in een deuk, dat overkomt mij weer. Met hulp komt het wiel er weer in en kan ik weer verder. Best wel stoer vind ik. In het zonnetje hebben we zitten lunchen, daarna nog een paar kruiwagens gereden en de bonenstaken nog opgeruimd. De tuin wordt nu echt kaal. Na de mest raast er ook nog een flinke storm over het land de zwaarste sinds 1990. Gelukkig was alles opgeruimd dus hebben we geen schade, zelfs het dak van het tuinhuis heeft het gehouden. We stoppen twee soorten knoflook in de grond, kijken wat de beste wordt. Eerdere pogingen om knoflook te kweken zijn mislukt, Nu de grond veel verbeterd is moet het lukken.

 

 

 

 

 


oktober

Maak jouw eigen website met JouwWeb