Fietsbloem.jouwweb.nl

december

 

2018

December begint met wat Lichte vorst in de nacht, het tuinwerk ligt even stil, het is nu tijd voor het binnenwerk. Dat betekend kerstboom zetten en kerstdecoraties maken. Daarvoor heb ik wel mijn twee coniferen op het land kaal geknipt, die staan daar speciaal voor het kerstgroen. De welige groei elk jaar laat zien dat ze niets lijden onder die late knipperij. Na een koude week is het weer gedaan met de vorst, lekker wat flower sprouts geoogst, dat zijn een nieuw soort spruitjes in de vorm van kleine roosjes met een heerlijke milde smaak. De tuinbonen komen tot mijn verbazing al boven de grond en zien er goed uit. De veldsla groeit nog niet echt lekker door. De knoflook heeft het ook moeilijk, d w z de nieuwe, de knoflook die ik over had van dit jaar die staat al flink boven de grond. Het wordt wel spannend wat dat gaat opleveren volgend jaar.

 

2014 

5 dec. Na een paar nachten met lichte vorst loopt de temperatuur weer wat op. Als ik o de tuin kom zie ik nog net een flinke flapoor weglopen, het zou een goeie bout zijn met de kerst. Ben op de tuin geweest om wortels te oogsten, dat is voor de helft gelukt, de andere helft is door een woelmuis/rat genuttigd. Dat betekend voor ons iets minder hutspot. 21 dec. na een paar ijzige nachten is het gebeurd met de andijvie, een beetje snotterig ziet het eruit als heeft ie last van een griepje. Na een flinke storm liep de temperatuur weer op naar 12 gr, eigenlijk te warm voor de tijd van het jaar. Nu op de kortste dag, het is zondag, hebben we hulp om het tuinhuis met een paar platen tegen de zijkant tegen de vele regen te beschermen, onze hut wordt een jaartje ouder en dat is te zien. Terwijl de mannen aan het klussen waren heb ik de mest over het land gekruid en uitgerijfd, dat moest nog steeds gebeuren. Het is erg warm als je bezig bent. 27 dec valt er een flink pak sneeuw en gaat het snachts vriezen.

 

2013

maandag 2 dec. ja wat moet je in december nou vertellen over de tuin? het is vandaag lekker zonnig weer dus naar de tuin gelopen en daar gezellig koffie gedronken. Het was druk, iedereen wilde even naar de tuin leek het. Er is nog wel wat te oogsten maar vandaag even niet. Heerlijk over het molenbeekpad terug naar huis gegaan. dinsdag 3 dec. de dag begint mistig en het heeft gevroren, als de zon doorkomt toch maar weer even naar de tuin, wat preitjes en wortels gehaald. De bovenlaag was een beetje hard maar goed door te komen. Met koude handen naar huis , wel lekker hutspot eten vanavond. Maandag 16 dec. buiten is het 11 gr. het is warm voor de tijd van het jaar. Vandaag de coniferen gekortwiekt, het groen is nodig voor de kerststukken. Het was druk vandaag met koffiedrinkers. 24 dec. er raast een zuiderstorm over nederland en het is 11 gr. Tussen de buien door even naar de tuin voor verse kruiden en wat veldsla. Dan weer snel naar huis, het regent. 28 dec. lekker even naar de tuin gelopen, de bloembollen even in de grond gestopt het is heerlijk weer.