Fietsbloem.jouwweb.nl

februari

 

2019

Vandaag 22 februari lijkt het lente met temperaturen hier en daar tot 17 graden. In de vroege ochtend streelt de vorst de grond zodra de zon opkomt wordt het al snel warm en verdwijnt de hardheid van de vorst,  eerst genieten van de koffie in het zonnetje en dan de mouwen opstropen. Er moet nog een flinke roos worden verplant, dat is even flink zwoegen maar het lukt en nu maar hopen dat de roos op zijn nieuwe stek het net zo goed naar de zin heeft en mij beloond met veel mooie roze rozen. De veld sla heeft ondertussen ook een groeispurt gehad, lekker een maal meegenomen. 25 febr. Het is nog steeds heerlijk weer vandaag wordt er een record verbroken, 18 gr. is erg warm voor februari. Het is wel heel aangenaam om de hele dag buiten te zijn. De sjalotten en uien zitten inmiddels in de grond samen met de wortels. Het is nu zo verleidelijk om aan de slag te gaan. Achter mijn rug zit een koolmees aan een vogelhuisje te hakken, de vogels zijn weer druk op zoek naar een onderkomen om een nest te makken. De nachten zijn nog wat fris met bijna dagelijks vorst aan de grond zijn de graspaden op de tuin smorgens wit evenals het deel op de tuin wat in de schaduw ligt. Na de koffie is alles weer ontdooit.

 

2017

Na een koude januari maand, het heeft veel gevroren helaas niet genoeg voor een 11-steden tocht, word op 15 februari  het warmterecord verbroken met 15 graden werd het de warmste dag op de 15de in honderd jaar.

16 februari heb ik de tuinbonen aan de grond toevertrouwd in de hoop dat ze gaan groeien en bloeien en niet als muizenvoer dienen.

Net als vorig jaar is de roodborst weer verliefd, na een paar dagen afwezigheid kwam hij zijn vrouwtje showen, zij blijft wat schuw op de achtergrond, hij valt gewoon brutaal aan op de pijnboompitjes. Hij komt nu niet meer zo vaak om pitjes bedelen. De hele winter geen groenlingen gezien, nu zitten er wel 10 in de boom te kwetteren, wat een kabaal.

 

 2016

Dit jaar is het erg zacht weer in februari. In tegenstelling tot vorig jaar geniet ik deze winter zelf van pastinaak en schorseneer mede dank zij een paar muizenklemmen die hun werk goed doen, al vele recepten zijn uitgeprobeerd en goed bevonden. Helaas was ik er bij de winterwortels te laat bij die waren al afgevreten eer ik er de klem bij had staan.

Thuis in de tuin komt de hele winter door een roodborst op de tuintafel zitten en wacht daar braaf tot hij pijnboompitjes krijgt, een echte fijnproever dat wel. De laatste week zag ik hem niet zo vaak meer de oorzaak heb ik ondertussen wel ontdekt: hij is verliefd, hij heeft een vriendinnetje. Ik kreeg het vermoeden nadat hij elke keer een pitje meenam in zijn bek als hij wegvloog, en ja hoor een paar dagen later waren ze met zijn tweeën, het vrouwtje is duidelijk schuwer die blijft op afstand zitten kijken maar Robo neemt braaf een pitje voor haar mee. Nu maar hopen dat ze in de tuin gaan nestelen.

8 februari, het heeft erg veel geregend, de tuin staat blank ik kan met gemak waterplanten gaan kweken.

28 februari we hebben een week lang een beetje nachtvorst met overdag een lekker zonnetje is het heel aangenaam om iets op de tuin te doen. Het is dit jaar de warmste winter geworden op een na met een gem. temperatuur van 6.5

29 februari, ja het is dit jaar schrikkeljaar. Op deze laatste dag van het jaar heb ik raapstelen gezaaid onder een plastic tunneltje, nu maar hopen dat ze opkomen.

 

2015

Februari begint met veel sneeuw en snachts lichte vorst, geen aangenaam weer om te tuinieren. Maar help, de schorseneren moet ik nog een keer gaan oosten. 10 Febr. de vorst heeft ons land verlaten, de sneeuw is gesmolten dus tijd om naar buiten te gaan. Door omstandigheden kon ik niet eerder de schorseneren oogsten dus vanmorgen met frisse moed naar de tuin: helaas de muizen zijn ook gek op schorseneren en pastinaak er komen slechts twee ziellige stukjes uit de grond de rest is verdwenen. In mijn ooghoeken zie ik een beweging bij een hoop afval die naast het tuinhuis ligt, een muisje muist van de te grote rode bieten die ik daar had weggegooid, naar mijn gevoel zit dat kreng me gewoon uit te lachen. Talloze gaten in de grond laten zien dat de diertjes hier te lang vrijspel hebben gehad daar moet snel verandering in komen. Ook de winterwortels zijn verdwenen, jammer maar helaas hetzij zo. 11 februari weer even een uurtje op de tuin gewerkt, het pastinaakperk bemest en omegegooid, daarna het wortelperk omgewoeld. Dit was weer voldoende, mijn rug begint te protesteren je kan niet ineens van de winterrust meteen een halve dag staan spitten. De volgende dagen wordt het buiten wat zonniger en warmer, de lente komt er nu echt aan vrijdag was het 10 gr.

2014 

Februari is net als januari zacht, de eerste week valt er veel regen, s'nachts een paar keer 0 gr. Ik denk er aan om aan de tuin te gaan beginnen de vingers beginnen te jeuken. Woensdag 19 februari, het weer is nog steeds zacht het wil geen winter worden. Vandaag de plantenresten afgeknipt en wat onkruid weggehaald nu nog een beetje mest erover en alles kan gaan uitschieten. Overdag is het rond de tien gr. ongekend voor februari. Er stonden ook ineens weer verse paddestoelen op de tuin. 24 februari, het is vandaag een lente dag, heerlijk weertje heel wat anders dan in de sneeuw net als op de foto's hierboven. Lekker een paar uurtjes op de tuin gewerkt, oude plantedelen afgeknipt en wat mest verdeeld.

 

2013

Na veel sneeuw en vorst in januari begint het in februari met carnaval opnieuw te sneeuwen, de sneeuwklokjes die net boven zijn ziten nu weer onder. Op de tuin kunnen we niet veel uitrichten. Het wil wel eens gebeuren dat je een dag lekker weer hebt en dan lekker gaat ruimen op de tuin dat is er dit jaar niet bij er werd al over een elfsteden tocht gesproken maar die ging uiteindelijk niet door. Tot eind februari blijft het koud en dan gaat eindelijk de sneeuw smelten we zijn het goed zat laat het mooie weer maar komen.

2012

Zaterdag 4 februari lekker even een rondje over de tuin die bedekt is met een mooi wit sneeuwkleed. Na extreem zacht weer in januari is het nu extreem koud, vannacht de koudste nacht sinds 27 jaar er zijn temperaturen gemeten van -27. Vanmorgen vroeg was het thuis onder de overkapping -12 voorgaande dagen was het steeds -6 voorlopig kunnen de zaden nog niet de grond in.

 

12 februari De dooi is ingevallen, eerst een inspectie rondje over de tuin om de schade te inventariseren de regenton heeft de winter niet overleeft dus meteen slopen en afvoeren. De Helleborissen staan er bruin en troosteloos bij ook die hebben de winter niet overleeft, jammer maar dan heb ik wel weer een plaatsje voor iets anders.

Elk jaar zoeken wij iets nieuws om te kweken, dit jaar hebben we Boerentenen

en worteltjes zaad op een lind goed voor 7.50 mtr worteltjes