Fietsbloem.jouwweb.nl

Juni

2018

Ook in juni is een paar jaar niets gebeurd, althans op de site niet in de tuin werd gewoon doorgewerkt dat wel. Het weer blijft uitzonderlijk warm dus brengen we veel tijd door op de tuin met sproeien. De nieuwe indeling op de tuin is nog niet helemaal naar m'n. zin maar dat komt wel.  Alles groeit weelderig. Lekker peultjes gegeten en sugar snaps. ook de spitskolen waren weer allemaal tegelijk goed, zij groeide ineens zo hard dat ze allemaal tegelijk open barste dat was jammer. De slakken die blijven komen vooral de naaktslakken is een probleem dan kunnen er wel padjes rond hupsen op de tuin, kleine slakjes zullen ze wel eten maar ik zie ze niet zo'n grote glibberige jongen naar binnen werken dus die moet ik zelf dan maar aanpakken. De bloemen doen ook weer hun best om hun mooie kleuren te showen het begint er fleurig uit te zien zij vormen een walhalla voor allerlei insecten die gretig komen smullen. Het is ook altijd weer een feest als de eerste Dahlia openkomt, spannend welke dit jaar de eerste is. Een tegenvaller zijn de aardbeien, na de late vorst hadden de planten veel te lijden gehad en dat is niet echt goed gekomen. Nog nooit zo'n magere oogst gehad, dat wordt niet veel aardbei jam dit jaar.

 

2014 

3 juni, vandaag de knoflook geoogst, voor de eerste keer dat we die hebben gekweekt en het ziet er goed uit. Ook twee enorme spitskolen mee naar huis genomen, nu bedenken wat ik daar mee moet gaan doen, met zijn tweeen krijgen we die niet op. Ook de eerste peultjes al geoogst, een welkome afwisseling na al de asperges. 11 juni, een paar warme dagen en heel veel regen en je herkent de spinazie niet meer, wat is die enorm gegroeid, ongeveer 50 cm. hoog rijp voor de komposthoop. Wegens omstandigheden kon ik deze week niet veel naar de tuin, alleen even om wat peulen en aardbeien te plukken. Ik ben behoorlijk geschrokken, wat stond het ineens vol, nee niet met sla of boontjes, die zijn door een of ander dier als maaltijd genuttigt, maar het onkruid en de vele zaailingen die staan waar ik ze niet wil hebben. Dit wordt een hele klus een paar dagen tekeer gaan en dan komt het wel weer goed. De bonen moet ik dan maar opnieuw gaan leggen en dan maar hopen dat voor ze  kiemen, ze niet weer in een maag verdwijnen . 15 juni, vandaag kom ik op de tuin en konstateer dat de doperwten goed zijn en dat zie ik niet aan de erwten maar aan de lege peulen die onze gevleugelde vrienden tussen de asperges hebben gegooid. In mijn uppie krijg ik nooit het net erover dus maar even behelpen met vliesdoek en knijpers zodat we zelf ook nog wat doperwten kunnen nuttigen. Na deze klus snel wat aardbeien plukken en weer naar huis. 19 juni, plantjes gekregen van paprika, puntpaprika en snackkomkommertjes, bij gebrek aan tunnel of kas gewoon in de tuin geplant en maar hopen dat het goed komt, gewoon even testen of de planten zo willen groeien en vooral vruchtdragen. Probeer je het niet dan weet je het niet. Een mezenfamillie in een nestkastje is erg leuk, het nadeel is dat ze bij de buren hun eten gaan zoeken en wij zelf met de rupsen blijven zitten die in notime een plant kaalvreten.  28 juni,De laatste aardbeien zijn geplukt en de asperges staan ondertussen al een meter hoog. De druivenranken flink terug gesnoeid zodat de druiven kunnen groeien.

 

 2013

Deze week al elke dag op de tuin geweest, op mijn maagdelijke witte lupienen zit een paartje schildwantzen te paren, niet zomaar even nee ze hangen al dagenlang tegen een lupien aan, die houden het lang vol eer die klaar zijn is de lupien uitgebloeid.

De perenoogst wordt niks dit jaar, door een grondige "vruchtrui"zijn de enige twee peren die aan de boom zaten erafgevallen, alweer een beurtjaar. Jammer , het zijn zulke heerlijke peren.

15 juni hebben we de jaarlijkse barbeque, het weer is redelijk er staat wel veel wind,  dankzij het werk van enkele mannen zitten we wel beschut, s'middags even voor de tafelversiering gezorgd, beetje puzzelen, dankzij het koude weer zijn er nog niet veel bloemen open maar met wat groenkleuren is het toch weer gelukt. We hadden een gezellige avond.

Het begin van de zomer 21 juni, het lijkt eerder het begin van de herfst, veel wind en regen geselen de planten, vooral de nu hoge riddersporen krijgen er flink van lankst. Tijd om af te knippen en in de vaas te zetten. Ondertussen beginnen de erwten te bollen in de peulen en dat hebben de duiven eerder in de gaten dan wij, pas als de gepeulde peulen op de grond liggen gaat er een lampje branden: we moeten in acktie komen met een net willen we ook zelf een keer erwten eten. We oogsten ook weer een prachtige spitskool en zien dat er ondertussen een paar bloemkooltjes aan het groeien zijn, dat wordt weer smullen. 28 juni, deze maand lijkt de koudste juni te worden sinds 1979, de bloemen die open komen verregenen meteen, jammer ik kan er zo niet echt van genieten. Wel weer een mooi boeket met riddersporen gemaakt

 

2012

Vandaag 4 juni is het winters koud en de regen komt met bakken uit de lucht.

De buitentemperatuur is slechts 8 graden. Volgens mij zijn de ijsheiligen de weg kwijt.

Gezien de grond al flink was opgewarmd en daar al die regen op zien we het onkruid flink groeien. Dat betekend weer veel werk.

De aardbeien feesten komen op gang: ik heb 1 aardbei geoogst, wat zal die smaken.

Het vooruitzicht dat we ook 2 peren gaan oogsten maakt het tuinjaar weer helemaal goed. Nu maar hopen dat het ongedierte de peren met rust laat.

Helaas hebben de tuinbonen al een bezoekje gehad van een kolonne zwarte luizen, die hebben we verjaagd en de tuinbonen een kopje kleiner gemaakt.