Fietsbloem.jouwweb.nl

April

 

2019

Begin April al flink asperges oogsten is het gevolg van een zachte winter en een paar zeer warme weken in februari voor de natuur is het niet zo best, om lekker te eten is het geen straf.

Raapstelen, radijs, spinazie er is al weer volop te snacken uit de tuin. Tegelijkertijd moet er nog van alles gezaaid, de aardappels de grond in en vooral veel onkruid verwijderen. Kortom het zijn weer drukke tijden voor de hobby tuinder, begeleid door het gezang van de vogels is dit zeker geen straf. Ook dit jaar is april weer aangenaam warm, we hebben zelfs een paar dagen dik boven de 20 graden, heerlijk om buiten te zijn. Helaas op Koningsdag slaat het weer om en is het met 12 graden best fris. Er valt ook lekker wat regen dat is zeer welkom  gezien het weer behoorlijk uitgedroogd is in de natuur. Grote wolken Sahara zand dalen over ons neer en bedekken alles met een bruin laagje. De peren bloesem is aardig door te koude nachten gekomen er hangen aardig wat peertjes aan, benieuwd wat de vruchtrui gaat doen. De aardbeien beginnen ook bloemen te produceren, ziet er veelbelovend uit dit jaar.

 

2017

April begint goed wat het weer betreft, lekker zonnetje, goeie temperatuur kortom uitstekende omstandigheden om optimaal van de tuin te genieten (lees: hard werken) Vol goede moed stort ik me op de bloemenborders, alle planten eruit alle oude wortelstronken verwijderen en nieuwe stukjes plant terug zetten, daar de natuur niet meewerkt gooi ik er zelf vooral veel water erbij  om de boel weer aan de praat te krijgen. De tuin knapt er zienderogen van op, mijn rug knapt er van af . Met een voldaan gevoel keer ik huiswaarts om daar dan weer verder te werken in de tuin,. Wat is het toch heerlijk om zo buiten te kunnen genieten. Zondag 10 april is het 22 graden, ongekend voor de tijd van het jaar.

2015

v

2014

1 April, het is geen grapje het is vandaag 20 gr, goed toeven op de tuin. Nog even een randje sedum schoonmaken en dan is alles onder controle. De eerste asperges steken dankzij het warme weer de koppen boven de grond, nu in de gaten houden wanneer ze oogstbaar zijn, een prettig vooruitzicht. Nog even wat vergeten schorseneren uit de grond sleuren die kunnen mooi vanavond de pan in. 9 april, na een dag met keiharde hagel en regenbuien gepaard met harde windvlagen even de tuin inspekteren. Helaas zijn mijn mooie riddersporen afgeknakt door de wind, die moeten dus opnieuw gaan beginnen, jammer. Verder ziet alles er goed uit. De eerste asperges zijn al in de pan beland en het volgende aspergemaal steekt de kop al boven de grond. Donderdag 10 april worden we verwelkomt op de tuin met een kwisje: Raad eens wie er dood is op de tuin?????, dat bezorgt me toch wel kippenvel op de vroege ochtend. Ik ga maar geen namen noemen, het nare nieuws blijft wel de hele dag hangen. 14 april, brr, koude wind vandaag niet echt aangenaam om te tuinieren,de zon schijnt dus wil ik toch naar buiten. Na een paar dagen thuis in de tuin weer even hier wat doen. Heb opnieuw bosui gezaaid, eerder zaaisel is niet opgekomen. Meteen weer even een bos asperges geoogst, lekker. 17 april, er loopt een jong konijn over onze tuin, waar komt dat beest de tuin op? we hebben overal dubbeltjes gaas. Jammer voor het beest maar er staat nog niets te eten voor hem. Een ding is zeker: hij loopt sneller de tuin door dan ik. 23 april een aantal zeer gedreven tuinmannen hebben al vroeg de aardappels in de grond, het is immers lekker weer. Dan vraag je je toch af hoe oud moet je zijn om te weten dat we nog steeds nachtvorst kunnen krijgen, dat is toch niks nieuws zou ik zeggen. En ja hoor na een paar te koude nachten zie je hier en daar wat zwarte stengels boven de grond en hoor je veel gemopper. Ik weet nu al zeker dat dat volgend jaar weer zo is. Lekker even een rondje over de tuin en dan met een flinke bos asperges naar huis, dat wordt weer smullen. 25 april worden we getrakteerd op een fikse hagelbui, de ijsklontjes komen zo uit de lucht vallen klaar om de champagne te koelen. Wij hadden het plan om in het weekend een lekkere verse spinazie sallade te eten, net alle toebehorende ingredienten aangeschaft en dan slaat het noodlot toe voor de spinazie, de ijsblokjes hebben er geen goed aan gedaan het ziet er een beetje belabberd uit. Het ergst aangetaste blad eraf gehaald en het nog enigzins goede spinazieblad is toch op het bord beland, met de smaak is niks mis.

 

2013

Na weer een koude record in het weekend, het vroor op plaatsen 10 gr. en dat is sinds 1950 niet meer voorgekomen is het eindelijk een beetje warmer. De eerste week van april was heel koud.

Nu maandag 8 april heb ik de bosui gezaaid en platte peterseli. De doperwten, peulen, spinazie en radijs komen al goed op.

De grond is kurkdroog een stevige wind stuift het zand over het land, ik zeg het niet graag maar er moet wel wat regen vallen dat is wel de goden verzoeken want als het begint te regenen houd het weer niet op. De kranen zijn nog niet aangesloten dat is best lastig anders konden we wat sproeien, hoewel het grondwater ook wel erg koud zal zijn.

9 april nog nooit eerder meegemaakt dat een paar druppels regen met gejuig werden ontvangen, op het moment dat de zojuist aangesloten kranen werden opengezet om te ontluchten vielen de eerste langverwachte druppels regen. Heb nog even de prei gezaaid en nieuwe spinazie.

15 april, was op weg naar de tuin maar daar aangekomen begon het heftig te regenen niet erg aantrekkelijk om te gaan tuinieren dus terug naar huis. Vervolgens thuis in het kasje mais in een bakje gestopt evenals de pompoenen en rode kool. Daarna slaplantjes verspeend en de spitskool en koolrabi in kleine potjes gedaan. De temperatuur is aangenaam.

10 april heerlijk weer naar de tuin. Vandaag zijn de aardappels en de dhalias de grond in gegaan. Na een beetje regen van gisteren zie je het groen groeien.

16 april na een paar aangename dagen komt de eerste asperge boven de grond, laat de rest maar komen.

 

2012

Zondag 29 april,

Lekker even op de fiets naar de tuin, kijken hoe het met de asperges gaat en een bos radijzen oogsten.

Er wacht ons een verrassing: dwars door het aspergeveld een mollengang: waar is de mol of wie is de mol? dit is geen spelletje.

Morgen maar eens bij een mede tuinder te rade gaan hoe het beste te vangen. Tja, het tuinleven gaat niet altijd over rozen. Over rozen gesproken, de rozenstruiken waren allemaal mooi aan het uitlopen na de strenge vorst, helaas na een paar koude nachten zijn er alsnog en paar gesneuveld, jammer het waren wel hele mooie. 

 

Dit beest spotte ik op de spinazie, ziet eruit als een boktor maar ik kan er niet goed achter komen welke.

Als iemand het weet, laat mij het dan ook weten.

 

 

 

 

 

 

 

 Een rondje slakkenvangen levert aardig wat op. Vooral de buxus fungeerd als slakkenhotel. In het voorjaar doe ik bijna dagelijks een rondje en vang zo heel wat weg, er staan weer slaplanten op de tuin en die willen we wel graag zelf eten. Natuurlijk kun je korrels strooien, dat doen we in een later stadium. Ook leg ik hier en daar potjes tussen de planten, daar verschuilen ze zich ook in. Op dit moment zijn vooral de Lupine geliefd bij de slakken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even een overzichtfoto van het groente bed.

Alles groeit lekker, na een warm weekje is het wel weer koud en heeft het flinke geregend. De spinazie kan bijna de pan in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

                                                              

     In 2005 hebben wij een fietsreis gemaakt door een deel van China. Op een lokale markt

     hebben we daar zaden gekocht van een soort paksoi.

     Nu 7 jaar later zijn de eerste zaden al weer uitgekomen. Het is toch weer verrassend dat

     het zaad noch steeds opkomt.  Een mooier souvenir kun je niet meenemen toch?

     De zaadzakken zijn wel twee keer zo groot als dat wij ze hier kennen. Het was ook stevig

     onderhandelen, uiteindelijk hadden we 5 zakken voor ongeveer een euro.

     We eten er heerlijk van.

 

 

 

 

 

 

Het is 2 april, 1 april slaan we voor de gein maar over.

De eerste perenbloessems tonen hun prachtige bloemen, oftewel het bijenrestaurant is geopend. Er wordt deze week vorst voorspeld dus angstvallig het weerbericht volgen. Indien nodig gaan we maatregelen nemen. We willen wel graag een peer oogsten in september.

De raapstelen die ik vorige week buiten heb gezaaid komen al boven, best wel snel.