Mei

 

2022

In mei  is er veel te doen op de tuin zodoende vergeet ik nogal eens om hier even wat te vermelden. Het is dit jaar begin mei heet en droog van ijsheilige is geen sprake.

Asperges groeien weelderig en na een paar fikse wolkbreuken kunnen de groenten het onkruid niet meer bijhouden met groeien. De aardbeien zien er hierdoor grijs uit door het zand in plaats van zomers rood. Een winterkoning heeft mijn tuinhuis weer gekraakt eind mei vliegen de jonkies uit dus kan ik even geen gebruik maken van het tuinhuis dan worden die kleintjes helemaal gek, uit angst dat ze zich doodvliegen doe ik de boel op slot en vertrek naar huis. Een paar dagen later heb ik het tuinhuis weer voor eigen gebruik het kleine grut is weg ook de muizen hebben weer vrij spel totdat ze van de pindakaas in de klem willen snoepen dan is het einde muis en beland de muis als vogelvoer op het land altijd weer een vogel die er een lekker hapje in ziet.

 

2021

De eerste week mei is nog erg koud,4 mei lijkt het wel herfst, stormachtige wind en fikse regenbuien jagen over Nederland. De meeste regen jaagt wel boven ons heen zodat het hier niet erg nat wordt we kunnen best wat meer gebruiken. De asperges beginnen nu ook te groeien vanwege de kou hadden zij er niet veel zin in om hun koppen boven het maaiveld uit te steken ik geef ze geen ongelijk al krijg ik wel trek in een lekker maal asperges. De eerste bloemkool is al wel geoogst en met smaak opgegeten heerlijk om weer te oogsten van het land.

 

2020

Dank zij het corona virus dit jaar geen vakantie in mei. Na een paar warme weken draait de wind naar het noordoosten en zorgt voor extra uitdroging in de tuin, een stevige wind bezorgt ons flinke zandstormen. De ijsheiligen delen ook nog even een tik uit, de nachten van 12, 13, 14 mei speelt de vorst tikkertje met de aardappels en de dahlia's die staan er na deze koude nachten ernstig verkleumd bij. Gelukkig zit de groei er goed in en met overdag een warme zon ziet het na een week al weer goed uit. De eerste aardbeien zijn ook gerijpt, de enorme maxima aardbeien zijn erg lekker als ze goed gerijpt worden geplukt, narijpen werkt niet met dit soort. Het zijn vuistgrote aardbeien zeg maar de grote van een kleine appel. De laatste dag van mei pluk ik de eerste peultjes en een mooie koolrabi.

 

2019

Mei raakt al weer op z'n eind, tijd om weer eens wat te melden. De eerste twee weken was ik op vakantie, ondertussen groeide alles gestaag door op de tuin. De weersomstandigheden zaten enigszins mee, het had wat geregend en de temperatuur was niet erg hoog het was eerder te koud. Het fijne daarvan was dat het onkruid niet zo hard was gegroeid als ik had verwacht, klein meevallertje dus. De asperges daarentegen die hadden hun best gedaan die gingen als eerste de pan in. ondertussen was de spinazie ook oogst/eetrijp, die krijgt eerst een plaatsje in de diepvries want de sla is ook al zo ver om op het bord te belanden. Al met al toch veel werk als je terug komt. Een paar dagen lekker weer maken dat het weer een lust is om in de tuin te vertoeven, ik wil niet spreken van: werken in de tuin, ik noem het tuin fitnes. Ik oogst spinazie, en zaai spinazie, oogst radijs en zaai weer radijs, stop de eerste bonen in de grond en wacht geduldig tot die opkomen om dan het volgende rijtje bonen in de grond te stoppen. Ondertussen staan de eerste bloemen te bloeien en gaat het er fleurig uitzien. Het is weer genieten.

 

2018

Tijd gaat snel, tijdje niet veel gedaan aan de babbels, te druk met andere zaken. Het is een raar jaar wat het weer betreft. De laatste week van mei hebben we temperaturen die tegen een hittegolf aanzitten en elke dag bakken regen zorgen ervoor dat alles geweldig groeit, de spinazie doorschiet, de aardbeien zwart zien van het opgespatte zand en het onkruid niet uit te roeien is. Het oogsten van de asperges is niet bij te houden, en de verspreid gezaaide peulen komen nog allemaal tegelijk, probleem: wat eten we het eerst? vanwege al het vocht tieren de bruine naaktslakken ook weelderig, zie ik vandaag m'n zaaisel opkomen is het de volgende dag weer met de grond gelijkgemaakt. Het eerste mezennest is ook al uitgevlogen, het is ineens stil op de tuin geen gepiep meer uit het kooitje. De tuin heeft ook een metamorfose ondergaan, de buxushaagjes zijn weg, niet vanwege de buxusmot maar vanwege m'n rug, het geeft toch wel veel werk en al dat krom staan om te knippen is een pijnlijke aangelegenheid. Ook moest ik twee keer per jaar al de kanten rondsteken en de fijne wortels weghalen anders groeit er niets meer. 

 

 

2014

6 mei, aangezien de temperatuur het hele voorjaar zacht is schieten de asperges op zoek naar daglicht met bosjes uit de grond dan mogen ze een paar dagen in het licht staan, vervolgens in de pan, en dan op ons bord mmmmmmm. vandaag spinazie meegenomen ook lekker.12 mei, er vallen heftige regenbuien en er staat een stormachtige wind, op het land staat de groei van de gewassen niet stil dus tussen de buien door moet er worden geoogst, gisteren asperges, vandaag is de spinazie weer aan de beurt. Als het echt hard gaat regenen dan even schuilen in het tuinhuis. Met drie zakken vol spinazie gaan we naar huis, een deel verdwijnt in de vriezer, de rest op ons bord en op het bord van onze dochter in Bilthoven, ja ook spinazie reist door het land haha. 15 mei, Na een paar dagen met veel regen groeit alles geweldig hard, niet bij te benen met eten. vandaag maar weer raapstelen in de pan, morgen bloemkool zaterdag spinazie en zondag staan er vast asperges, kunnen we maandag weer opnieuw beginnen. Even wat slaplantjes gezet, om te voorkomen dat er morgen alleen nog steeltjes over zijn meteen wat slakkenkorrels eromheen. Er zijn opvallend veel naaktslakken dit jaar. We hebben jonge mezen in het nestkasje, aan het geluid te horen groeien ze goed, ook bij de achterburen zitten jonge mezen met veel geluid, het is net stereo op de tuin. 20 mei, vandaag een heuse zomerdag met 27 gr. erg warm. Als ik op de tuin kom is het stil: de mezen zijn uitgevlogen. Na een paar warme dagen begint het weer erg droog te worden dus sproeien. De aardbeien groeien lekker door nu de kleur nog. Even flink wat spinazie geoogst en twee flinke bloemkolen, waarom speelt dan altijd Andre van Duin door mijn hoofd: hele grote bloemkolen, bloemkolen....... Kom ik een dag later op de tuin ligt er een meikever voor de poort, meteen komen er oude jeugd herinneringen naar boven: meikevers vangen, draadje aan een poot en dan laten vliegen, meestal ontglipte ze weer. Wel een wreed spelletje, maar 60 jaar geleden waren er nog geen computerspelletjes om de jeugd zoet te houden. Ik was allang vergeten dat ze bestaan. Vannacht kreeg ik wat tuinhulp, nee geen tuinkabouter maar Pluvius sprooeit de tuin met erg veel regen  je ziet meteen alles groeien, vooral het onkruid. Weer met een flinke bos asperges naar huis gegaan. 25 mei, hoera de aardbeienfeesten zijn begonnen. Op alle tuinen zie je grote bogen met netten over de aardbeien verreizen, er mocht eens een vogel met een aardbei aan de haal gaan, helaas houden die netten geen slakken tegen en dat zijn toch de grootste boosdoeners die lusten wel een aardbeitje. Voor mij dus geen netten, die enkele aardbei kan ik wel missen. Met een paar flinke joekels naar huis gegaan, mmmmmm wat waren ze zoet. 27 mei, pluvius helpt ons weer een handje en stort flink wat water naar beneden, de komende dagen hoeven we weer niet te sproeien. Ongelooflijk hoe hard alles is gegroeid in twee dagen. Om de dag is het een maal asperges oogsten.

 

2013

14 mei, Na een paar aangename dagen hebben we nu wat flinke regenbuien gehad en zien we alles groeien. De asperges zijn oogstbaar en smaken heerlijk ook al eten we ze twee keer per week. De spinazie groeit zo weelderig dat we het niet op krijgen dus wordt er wat in de diepvries gedaan voor minder weelderige tijden. De eerste slaplanten zijn mooie kroppen geworden klaar om met wat toevoegingen op het bord te belanden natuurlijk met o.a. bieslook uit eigen tuin. Ook de slakken komen kijken of er iets te eten valt die moeten we dus stoppen tijdens hun zoektocht, af en toe ontglipt er eentje en ziet kans om onze sla te eten.

17 mei, helaas laat de lente ons weer in de steek, in plaats van de ijsheiligen is het Pluvius die ons plaagt met veel regen, gisteren de hele dag regen, vandaag ruim een halve dag de temperatuur is 9 gr. daarmee is er weer een record gevestigd: de koudste 17 juni in 40 jaar, voordeel is dat we niet hoeven te sproeien. Als ik asperge was bleef ik lekker onder de grond, gelukkig komen ze toch boven dus hebben we er weer heerlijk van gegeten. In tegenstelling tot vorig jaar heb ik nog geen enkel insekt kunnen ontdekken, op een langpootmug na en natuurlijk een handje slakken die laten het nooit afweten.

Na een zonnige zondag is het vandaag weer grouw, grijs, en miezerig. Toch maar even naar de tuin kijken hoe het met de radijzen staat. Maar goed ook want ze staan bol rond te zijn, sommige scheuren al dus even flink oogsten, het wordt een flinke opbrengst. de rest van het eerste rijtje meteen verwijderd en nog even nieuwe gezaaid want ze zijn zoooooo lekker.

22 mei We moeten spinazie oogsten een hele klus door al de regen is alles enorm gegroeid, we eten 2 keer per week asperges, verslinden bossen radijs voor de sla is het ook tijd om op het bord te belanden en de spinazie krijgen we niet meer op dus die gaat de vriezer in voor de magere tijden. Ondertussen bladeren we kookboeken door op een regenachtige dag om niet elke keer hetzelfde te eten. Het heeft van de week veel geregend en de temperatuur is gedaald tot 10 gr. en dat blijft nog een paar dagen zo. Er wordt weer gesproken over een koude record in mei het is het koudste voorjaar sinds 1962.

27 mei, Vandaag de courgette planten en de pompoenen gepland vanwege de koude heb ik ze zo lang mogelijk thuis gehouden. Vandaag is het heerlijk weer, even een korte opleving. De nieuw gezaaide radijzen komen ook al weer op. Ondertussen groeien de doperwten ook goed door we moeten ze even vastsjorren tegen de gaas want ze vallen voorover, komt denk ik door de wind, volgend jaar moet ik ze aan de andere kant van het gaas zetten dan blijven ze wel overeind.

29 mei Het is nog steeds koud, toch maar even op de tuin gaan kijken de asperges oogsten, tweede keer al deze week en ze zijn zooooo lekker. Als ik net op de tuin kom zit er een gekraagde roodstaart op een paaltje in de tuin, wat een prachtige vogel is dat toch jammer dat hij niet blijft zitten ik had graag een foto gemaakt. De eerste bos bloemen wordt ook geplukt, mooie irissen en akelei ruit gaan thuis in de vaas dat wordt weer genieten. Het is ongelooflijk hoe de spinazie groeit dit jaar, door het koude weer en de vele regenbuien blijven we plukken. Met een flinke bos asperges keer ik huiswaarts.

 

 

2012                                      

                                                  Het is vandaag 9 mei, de temperatuur is aangenaam maar er valt veel regen.

Nadat ik heb staan schuilen voor de zoveelste plensbui onder het afdak van het tuinhuis ben ik een rondje

door de tuin gaan maken. Daar trof ik een bloedcicade aan, fam. van de schuimcicade.

De bloedcicade is ongev. 1 cm, glanzend zwart met rode vlekken op de vleugels.

Van mei tot juli in Nederland talrijk voornamelijk op gras, planten of struiken, zij leven van plantensappen.