Dankzij de warme kruik heb ik heerlijk geslapen, in tegenstelling tot gisternacht(1,3gr) was het vannacht niet zo koud met 4gr. Om 6 uur komt de zon ineens over de bergen tevoorschijn en wordt de natuur weer opgewarmd. De tent wordt meteen opgeruimd en na een ontbijt in de vorm van een picknick, bekijk ik eerst een DieriDieri oftewel een korenkriek die over mijn bidon wandelt, op de rotsen achter ons dartellen de klipdasjes in het rond, het leven in de natuur is weer in volle gang. Het is nu al warm. Na de afwas stappen we met zijn allen op de fiets en rijden het park uit. Vandaag is een pittige tocht. 90 kilometer over het grondpad en over rotsachtige heuvels. Het eerste gedeelte vanaf de camping is relatief gemakkelijk. Grillige rotsformaties en piekige heuvels hier begint de spreetspas, deze pas daalt overwegend kronkelend langs ravijnen en kloven en bij elke bocht is er weer een ander prachtig gevormde berg of uitzicht. Op de spreetspas is een fraai uitzicht, even stoppen we hier om wat op adem te komen en de dorst te lessen. Als we het uitzicht hebben geabsorbeerd stappen we weer op en beginnen we aan de gevaarlijke afdaling, die grotendeels erg steil en over losse stenen gaat en waar ik uit veiligheidsoverwegingen afstap en maar een stukje ga lopen. Na de pas wordt de weg glooiend en krijgen we te maken met veel wasbord en loszand. De temperatuur moet is inmiddels gestegen tot 30 a 35 gr. meet een strakblauwe hemel. Opeens zien we koedoes, zij zien ons ook en rennen ijlings weg. Regelmatig stoppen we even om van dit imposante landschap te genieten. De pas is ook de scheidslijn voor de woestijn en het achterliggende land, want eenmaal door de pas komen we in een droge vallei terecht dat zover als het oog kan kijken plat is met hier en daar een uitstekende inselberg. Dit is het begin van de Namib woestijn. Met 80 miljoen jaar, de oudste woestijn van de wereld. Midden in deze vallei ligt het dorpje Solitair een in the middle of nowhere dorp in de woestijn. Bij Probeer hebben we een koffiestop, Monique is via een andere pas naar beneden gegaan, met zijn allen zoeken we de schaduwkant van de bus op lekker even uit de brandende zon. Na de stop rest ons nog 30 km zandhappen voor we bij Solitaire zijn, als er een auto passeert zitten we in een grote stofwolk. De weg is hobbelig, glooiend en dalend. We overnachten in het hotel van Solitair: Solitaire Country Lodge, een plaatsje midden in de rimboe, een Hotel, benzinepomp, een autokerkhof en een paar huisjes is alles wat er is. Wat een wonderlijk land is dit toch, veel last van burengerucht heb je hier niet.
Er wordt eerst een drankje genuttigd, haast hebben we niet de tent hoeft vandaag niet opgezet. Wel moeten de fietsen opgeladen want morgen na de excursie naar Sesriem hebben we een transfer.
Er is ook tijd om het wasje te doen en voor de liefhebbers een zwembad, aan de geluiden van de badgasten te horen is het water koud en springt iedereen er weer net zo snel uit als dat ze er ingesprongen zijn.
Na een verkwikkende douche gaan we naar de zonsondergang kijken die mooie kleuren tovert op de tegenoverliggende bergen.
We eten vanavond in het restaurant, buffet, met o.a. gewokte springbok.
Temp:37
S’nachts: 4
Gem. Snelheid: 16.8
Dag 6 – Excursie Sossusvlei en via Kuiseb Canyon naar Vogelfederberg Dauw(zand)trappen….
Deze dag staat geboekt als een rustdag met een excursie. Dat betekend om half 5 opstaan, Monique heeft beloofd ons te wekken en overal horen we jaja als zij op de deur klopt. Na een kopje thee en een sopbeschuitje gaan we om half 6 op pad met de bus richting Sossusvlei. Op naar de zandduinen een van meest bekende gebieden van Namibië. In de bus genieten we van het ochtendgloren, de opkomende zon tovert de hemel in vuur en vlam hetgeen je doet vergeten dat je er zo vroeg voor uit je bed moet. Het is mooi om te zien hoe de wind een sluier van zand oppakt en langzaam met zich meevoerd naar boven de lucht in, meteen rijst bij mij de vraag: komt hier ons woestijnzand vandaan? De weg blijft ons verbazen: vlak, dan weer heuvelig, zandduinen en nog meer zandvlakte. Eenmaal binnen het park licht er tot onze verbazing een asfaltweg. Dit is gedaan ter bescherming van de kameeldoornboom, deze gingen dood door het vele stof wat veroorzaakt werd door rijdende auto’s. De bomen zijn een belangrijke voedselbron voor de dieren. Sossusvlei is een groot woestijngebied waar de duinen rood gekleurd en soms honderden meters hoog zijn. Ze tekenen zich scherp af tegen de blauwe lucht. Hier en daar groeit een verdwaalde boom of een oase met water en dieren.
In de verte zien we hete lucht ballonnen hangen, het moet een machtig mooi gezicht zijn vanuit een ballon over dit landschap.
Wij stoppen bij een (droge) rivier om wat foto’s te nemen van de ballonnen en een mooi zandduin. Het is niet te beschrijven hoe mooi het hier is, zelfs de gemaakte foto’s geven de werkelijkheid niet echt weer.
Aangekomen op Sesriem stappen we over in een 4wheeldrive en 5km door het losse zand gaat de tocht verder naar de Sossusvlei hier kom je met een normale auto niet doorheen. We hebben een ontbijtpakketje meegekregen en het eerste wat we doen bij aankomst is aan een picknicktafel ontbijten er zit van alles in. Zitten wij lekker simpel op ons bankje, zit er even verderop een heel gezelschap aan een zwaar gedekte tafel met beklede stoelen met achter zowat iedere stoel een bediende, lekker decadent te doen.
Na het ontbijt is het tijd voor de beklimming, eerder gezegd dan gedaan, want wat begin je in los woestijnzand dat meer weg heeft van poeder? Het is 2 stappen vooruit en 1 stap achteruit langst de steile kant omhoog. Phht waar ben ik aan begonnen, ik overweeg een paar keer om op te geven maar de wil om boven te komen wint toch weer en ik moet eerlijk bekennen het was vreselijk zwaar maar ik zou het voor geen goud willen missen, wat een ervaring is dit en een uitzicht, whow, geweldig. Wat een supermooi uitzicht. Het is er zo onwerkelijk mooi, dat rode landschap, dat foto’s niet echt lijken, maar gefotoshopped Er lopen hier leuke kevertjes over het zand die zich razendsnel kunnen ingraven, leuk om te zien. Nadat we uitgebreid van het landschap hebben genoten is het tijd om weer naar beneden te gaan eerst lopen we netjes over het randje, later gaan we over de flank de hakken in het zand zettend naar beneden en voelen ons weer even kind.
Onze 4wheeldrive staat al weer klaar voor vertrek, nog even het zand uit de schoenen gooien en dan instappen en terug naar Sollitaire. Hier nog even sandwiches en een drankje voor we aan de transfer beginnen: nog 200 km te gaan door de Kuiseb en Gaub Canyon richting Vogelfedergeberg. Dit is een grote granieten berg midden in het vlakke woestijnlandschap. De Namib-woestijn is een groot uitgestrekt gebied en de afstanden eindeloos, De tocht is op zich al spectaculair, want nog nooit hebben we zo een desolaat en verlaten gebied gezien. Het is alsof men op de maan is beland. Het is een raadsel hoe plant en dier hier kunnen leven, maar ze hebben zich aangepast.
Onderweg stoppen we nog even bij de kreeftkeerkring, er staat hier tenminste een bord met de tekst: Tropic of Capricorn, door ons vrij vertaald: een erg lekker zoutje. Monique plakt een cycletours sticker achter op het bord, reclame maken midden in de woestijn.
Opeens roept Monique: we zijn er bijna ????? het zal wel maar volgens mij is er hier niks te zien behalve een groot rotsblok, laten we daar nu net moeten zijn: Vogelfederberg midden op de woestijnvlakte met helemaal niks als die enen rotsblok.
We rijden naar de achterkant van de rots waar zich een soort van grot bevind, zie hier onze kampeerplek, verstoken van alle modern comfort brengen wij hier op een primitieve manier de nacht door.
Er staat een stevige wind, hindernis een, enige verkenning van de bodem duidt op stenige ondergrond, hindernis twee, bijna donker, hindernis drie.
Eerst snel de tent opzetten we bedenken dat als we de tent op zijn plaats willen houden we snel een paar grote keien naar binnen moeten mikken want met deze wind is de tent niet te houden, haringen gaan de grond niet in dus wordt de tent verder verstevigd met de koffers en de tassen tegen de zijkanten. Ondertussen merken we op dat het hier niet koud is, we lopen nog steeds in een shirtje rond.
Nog net kunnen we de zon over de rand zien zakken, wat een uitzicht, kilometers niks en het is zo mooi, ongelooflijk.
Nadat iedereen erin is geslaagd om zijn/haar tent overeind te krijgen, drinken we gezamenlijk koffie met beroemde Appeltaart uit Solitaire in de grot, gezamenlijk zijn we het erover eens dat dit een superleuke plek is.
Als Monique druk in de weer is met de bereiding van de soep worden we geëntertaind door Jan die onder een prachtige sterrenhemel ons bezig houd met liedjes en grappenmakerij, we genieten van een heerlijke soep met brood uit Solitaire en hebben een fantastische avond.
# Lees het boek Solitaire van Ton v.d.Lee
Temp. 25
S’nachts:5
Gem. snelheid:22.7
Dag 7 – Vogelfederberg- Swakopmund (100 km) Breed Strand…
Vanmorgen staan we al voor 6 uur naast de tent noodgedwongen om een plekje te zoeken voor een sanitaire stop. De zon tovert alweer haar vlammende kleuren aan de horizon.
Douche is er niet dus lekker behelpen in de tent, al klinkt het misschien raar: dit is tot nu toe de leukste kampeerplek.
De wind was gelukkig gaan liggen, we hebben lekker oftewel keigoed geslapen. De tent wordt weer van zijn keienlast ontdaan en kan weer worden ingepakt. Er hebben vannacht wel weer beesten om de tent gelopen, er was een jakhals gezien….
Fietsen worden weer rijklaar gemaakt en na een lekker ontbijtje en de afwas moeten we deze geweldige plek verlaten en gaan we richting Swakopmund.
Deze route naar Swakopmund is een rustige route. Het landschap en de route is overwegend vlak, licht glooiend hier en daar. Het uitzicht bestaat uit: links zand, rechts zand, voor zand en achter zand, beetje breed strand dus. Behalve een paar auto’s is er niks te zien, toch staat er ineens een jongen aan de kant van de weg, waar komt die vandaan? We vragen het hem en hij verteld dat hij in een mijn werkt hier verderop en staat te wachten op vervoer om boodschappen te gaan doen in Walvisbaai.
Deze weg is zo apart, zo helemaal niets dan alleen zand, dat we vragen aan Gerard om een foto van ons tweeën te maken, dan komt Monique voorbij en denkt dat er iets gebeurd is? Nee hoor alleen maar een fotootje. Op 38 km genieten we op ons gemak van de lunch. Dan rijden we door naar Walvisbaai Ineens is er meer begroeiing en doemen er rode zandduinen in de verte op en ineens fietsen we het havenplaatsje Walvisbaai in, even op verkenning. De woestijn stort zich letterlijk in de zee. Er is geen overgangsgebied.Vanuit Walvisbaai fietsen we tussen de zandduinen en de oceaan over een drukke asfaltweg naar Swakopmund. Rondom Walvisbaai hangt een stinkende vislucht, goed dat we hier niet slapen. Onderweg wordt er druk gebouwd het toerisme rukt hier ook op. Met de wind in de zeilen bereiken we al vrij snel Swakopmund. In dit vriendelijke kustdorpje overnachten we in punthuisjes: Swakopmund Restcamp, hier voegen ook de ouders van Monique zich bij ons voor een paar dagen. Na een drankje en een douche gaan we het dorp verkennen, het is zaterdag en de meeste winkels zijn dicht na 13.00 uur. Op het terras bij Monique drinken we nog wat en helpen ondertussen een handje om het diner te bereiden.
We eten: garnalencocktail, kip op kolen gegrild, sla en een heerlijke vruchtensalade toe. Het smaakt ons weer heerlijk.
Om 11.00 duiken we ons bed in.
Dag 8 – Swakopmund rustdag, strandhoppen…..
Vandaag hebben we een echte rustdag, als we opstaan, hangt er nog een beetje mist maar al vrij snel trekt de mist op en na een lekker ontbijtje met roerei spek en tomaat, gaan we Swakopmund verkennen, We lopen eerst naar het strand, beetje rondkijken, genieten van het bruisende water en zoeken dan een internet café op. Mailen lukt niet, ligt waarschijnlijk aan de provider, gestuurde mail komt meteen terug, ga thuis wel uitzoeken wat de oorzaak is. Ondertussen beginnen onze magen te knorren en besluiten we eerst een hapje te gaan eten. We genieten van een lekkere garlic-burger rijkelijk voorzien van frites en sla. Na deze culinaire uitspatting vervolgen we onze weg langst het strand, genieten van de bruisende golven die wild uiteenspatten op het strand, het is opkomend water. Er is hier ook een mooie shadow walk aangelegd, enorme palmbomen en een bloemrijke beplanting sieren het plaveisel. Verderop torent een vuurtoren tussen enorme palmen omhoog als doen zij een wedstrijd wie het hoogste is.
Op een terrasje drinken we nog wat en daarna lopen we over het strand weer terug waar inmiddels allerlei sportiviteitben plaatsvinden zoals rugby, handbal en skating, een enkeling waagt zich in het ijskoude water. De dag is dan al ver gevorderd eer we bij ons huisje zijn. De ouders van Monique zijn inmiddels gearriveerd.
Swakopmund kunnen we omschrijven als een leuk stadje, een ware oase is in de woestijn. De architectuur is voornamelijk Duits en men kan er “bratwurst und sauerkraut” eten met een goed glas Duits bier. Ook de Duitse taarten zijn hier rijkelijk verkrijgbaar. Maar Swakopmund is vooral lekker vanwege zijn milde klimaat en zeker na dagen in de woestijn is het heerlijk verkoelend. Het stadje heeft vele winkeltjes, restaurantjes, musea .
Vanavond gaan we uiteten in de buurt van de vuurtoren.
Ik geniet van een heerlijke vis, het is een gezellige avond.
Dag 9 – Swakopmund – Hentiesbaai (75 km) Zoutbad….
Vanmorgen is iedereen vroeg precent, de route is niet lang maar we gaan op zeehonden excursie en daar heeft iedereen zin in.
Dat Namibië een land is van extremen dat ondervinden we op deze route. De weg licht tussen de rand van de lege woestijn en de lege oceaan. Hoewel dit woestijngebied is, waait de koude Atlantische Oceaan wind ons om de oren.
We rijden in de kille ochtendnevel met het jack aan Swakopmund uit tot onze grote verbazing is hier een fietspad, moet niet gekker worden, en komen dan op een glooiende zoutweg die rijd als een asfaltweg, richting Hentiesbaai. Na 20 km belanden we weer in de zon, kan het jack uit en moet er weer gesmeerd worden. Met wederom de wind in de rug gaat het in stevig tempo en na 38 km hebben we een koffiestop, Monique is er nog niet dus gaan we braaf wachten als ze komt doen we net of we het nog koud hebben, en in rap Afrikaans wordt ons dan toegeroepen dat we koukleumen zijn hahaha.
Het laatste stuk rijden we 30 km per uur, nog nooit hebben we 75 km in zo’n korte tijd afgelegd, wat zeehonden al niet kunnen doen.
Camping lodge is leuk met grappige douche/wc units waarbij je de tent kunt opzetten.
Snel de tent opzetten, douchen, het water was nog niet echt warm, maar de zeehonden lokken ons.
Het wordt weer een aardig tochtje, kunnen al bekijken welke richting we morgen uitmoeten.
Onderweg passeren we zoutpannen, Monique belooft op de terugweg te stoppen. En dan eindelijk Cape Cross, we stappen uit en worden gewaarschuwd voor de stank. Gelukkig ruik ik niet zoveel maar de anderen groepsleden beginnen meteen te roepen dat het vreselijk stinkt, en vaag neem ik ook een onaangename geur waar. Soms is het wel prettig dat je niet veel ruikt alhoewel als je zo iets geweldig moois te zijn krijgt moet je niet gaan zeuren dat het stinkt, we hebben er tenslotte ook nog 3 kwartier voor moeten rijden.
Nog nooit zoveel zeehonden bij elkaar gezien, zij produceren een hels kabaal met zijn allen. Er zitten voornamelijk vrouwtjes en jongen zeehonden de mannelijke leden voegen zich later bij hen. Er zouden er nu ongeveer 60.000 zitten. Een fantastisch gezicht, het kost even tijd om alles te overzien ik moet alles even rustig op me in laten werken.
De jakhalzen liepen er niet tussen maar hebben we later wel gezien. Het is een waar natuurspektakel dat moet je echt gezien hebben een absolute aanrader voor iedere reiziger die naar Namibië gaat. Jammer dat we weer terug moeten, ik kan uren genieten van zo’n schouwspel maar we weten ook dat het om half 6 donker gaat worden.
Op de terugweg wordt nog gestopt bij een stalletje met te koop aangeboden zoutkristallen, er zijn pracht exemplaren bij gelieve het geld in een busje te doen, ook hier zijn de mensen goed van vertrouwen ik hoop dat het niet beschaamd wordt.
Nog wat verder stoppen we bij een zoutpan, de zon tovert ondertussen mooie kleuren op de rotsen. Het water is echt verschrikkelijk zout, ik vul een fles met zout water om ever mijn wond te gooien, volgens de wondverpleegkundige in het ziekenhuis zou dit heel goed zijn, proberen dus maar.
Het rosé alg wat in de zoutpan drijft is de kleurstof die de flamingo’s die hier van drinken rosé kleurt. Even verder hebben we gelegenheid om de ondergaande zon te fotograferen.
Vanavond eten we: Tonijnsoep, erg lekker, Vis en salade.
Temp:20
Gem. snelheid:26
Maak jouw eigen website met JouwWeb